Način pripreme
Sa ovim slatkim, aromatičnim i ukusnim desertom, koji nosi prijatan miris istočne kuhinje, preneće se svuda i zaboravićete za loše raspoloženje i jesenju dosadu, uživajući u pravom ukusu turske baklave.
Ona je tradicionalna, zato što za razliku od naše, ovde idu bademi umesto oraha.
U sirup se dodaje med, kora od pomorandže, ukus je obogaćen ružinom vodom.
Potopite bademe u toplu vodu prethodne noći dok ne omekša da biste mogli da ih oljuštite.
Pomešajte šećer, kardamon, koru od pomorandže i cimet u male posude i promešajte.
Namažite dno i ivice pleha za pečenje rastopljenim maslcem.
Stavite 5 kora jednu na drugu, svaku od njih namažite obilno maslacem. Da bi vam bilo lakše koristite silikonsku četku.
Pospite delom mlevenih oljuštenih badema. Začinite delom šećerne smese sa začinima.
Ređajte 4 kore i ponovo stavite šećer sa začinima.
Preko reda sa bademima stavite još 4 lista kora, između svaku koru namažite rastopljenim maslacem. Ponovo pospite bademima i šećerom. Stavite preostale kore, takođe obilno namazane maslacem.
E sada dolazi zanimljiv deo sa sečenjem kora. Uzmite oštar nož i naoružajte se strpljenjem. Nije teško, pitanje treninga.
Isečenu baklavu pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite sirup.
Sipajte sastojke za sirup, bez ružine vode u šerpu i stavite na vatru da provri. Mešajte s vremena na vreme drvenom kašikom dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre i sipajte ružinu vodu. Možete koristiti specijalnu ružinu vodu za kuvanje ili drugu, odgovarajuću za kulinarske potrebe.
Tokom leta sam uspela da pripremim domaću od maminih mirisnih ruža.
Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostaivte da upije bar 12 sati.
Savet: Gotovu baklavu pospite sitno samlevenim pistaćima, čije prisustvo u novoj kuhinji nisam mogla da otkrijem.
Srećne trenutke i dobro raspoloženje!