Način pripreme
Tikvice očistimo od dva kraja, ne ljuštimo. Svaku tikvicu prođemo kroz rende mandolinu, da dobijemo tanke kriške.
Dobro je da koristimo sir, isečen na kriške, na primer za sendvič koji se prodaje gotov, mekan, elastičan i ne razliva se prilikom pečenja. Sečemo na tri komada.
Na svaku krišku tikvice sipamo so po ukusu i biber, stavljamo tanaku i dugu krišku sira. Uvijamo u rolat, učvsrtimo čačkalicom za zube.
Potapamo u umućeno jaje, a nakon toga dobro uvaljamo u prezle.
Poređamo u veliki pleh, obložen papirom za pečenje, jedan do drugog svaki rolat.
Posipamo lagano maslinovim uljem i malo mente za raskoš. Mendu nisam dodala, zato što ona gori na toj temperaturi i ostaje jedan crni list, neprijatno.
Uspešne tikivce iz rerne pečemo na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Tikvice su odgovarajuće za brzu večeru, ali i za žurku. Prilikom serviranja, vadimo čačkalice ako su za žurku.