Način pripreme
Krompir ljuštimo i sečemo na kocke (za čorbu). Ostavljamo sa strane.
Pripemamo bujon, stavljajući u litar i po vode svo povrće, pripremljeno za njega, koje smo isekli na sitne kocke. Kuvamo destak minuta i dodajemo začine so, biber i lovorov list. Kuvamo još desetak minuta. Gotov bujon ostavljamo sa strane.
Povrće za čorbu možemo da blendiramo ili narendamo, nakon toga ih stavljamo u šerpu sa zagrejanim uljem, da blago zapržimo.
Dodajemo i sitno isečen paradajz plus začine, malo bujona, krompir isečen na kocke i promešamo. Kuvamo nekoliko minuta, nakon toga dodajemo preostali bujon. Ostavljamo da se krčka na slaboj vatri. Nakon 10-15 minuta dodajemo i rezanca i ostavljamo još 10 minuta dok ne bude gotovo.
Po želji stavljamo i povrće iz bujona koje je skuvano, ili možemo da ga sačuvamo pasirajući ga i stavljajući u zamrzivač, u posudice za kocke leda, ali da imsju poklopac da bi se sačuvala aroma, a i da se ne širi miris po zamrzivaču.
Ako želimo zapršku, mutimo jedno žumance sa tri kašike kiselog mleka i zapržimo čorbu, tako što malo gotove čorbe stavljamo u zapršku, promešamo i lagano vraćamo zapršku u čorbu, dok istovremeno mešamo da se ne preseče!
Naša čorba je gotova!
Prijatno!