Način pripreme
Predlog za šareno sveže jelo, koje ide i kao topla lagana večera, ali i kao hladan doručak. Neko povrće možete izbaciti ili zameniti (sa patlidžanom na primer) u zavisnosti od toga šta volite.
Prvo pripremite povrće (ako odlučite da pravite ukras ostavite nekoliko trakica ili komada od svega). Operite i isecite na štapiće tikvicu i paprike. Šargarepu oljuštite i takođe oblikujte na isti način. Luk isecite na krupnije komade.
Sve stavite u široki tiganj sa malo masnoće, posolite i pržite kratko. Skinite sa vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Da se povrće ne bi bili prosto proprženi, pripremite i osnovu koja će ih zalepiti. Prosejte brašno, prašak za pecivo i malo soli u veliku posudu. U posebno, manjoj posudi dobro umutite tečne sastojke - dva jajeta, ulje i vodu. Polako dodajte u suvu smesu, mešajte dok ne postane homogena.
Pomešajte smesu od testa sa smesom od povrća (druge će biti više ali nemojte da vas to brine). Sve dobro promešajte da testo ne bude na jednom mestu i sipajte u ne mnogo veliki pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Jelo je dovoljno šareno, ali ako ipak odlučite možete dodati nekoliko cvetića od tikvica i šargarepe isečenih ljuštilicom za povrće ili da nrapvite ukras po želji.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni oko 40 minuta (možete proveriti čačkalicom za zube da li je testo pečeno). Pre nego što bude gotovo izrendajte kačkavalj i popsite pored ukrasa ako ga ima. Vratite u rernu na nekoliko minuta dok se potpuno ne rastopi.
Nakon toga izvadite jelo i sačekajte još nekoliko minuta da se malo ohladi. Servirajte samostalno ili sa prilogom od svežeg povrća, može i sa mlečnim sosom.