Način pripreme
Operite i nasecite pečurke na kriške. Stavite ih u šerpu sa litrom vode, posolite i kuvajte ih 10 minuta.
U drugu šerpu stavite maslac, dodajte maslinovo ulje i kada se masnoća zagreje dodajte 2 kašike brašna. Odmah počnite da mešate. Upržite brašno do zlatne boje.
Dodajte malo vode u kojoj su se kuvale pečurke i mešajte žicom, dok se smesa ne ujednači i dok ne dobijete željenu gustinu frikasea. Treba da bude malo ređe od guste boze. Dodajte pečurke.
Umutite žumance sa dve kašike kiselog mleka. Sipajte hladnu zapršku i mešajte energično još 5 minuta dok se ne pasterizuje žumance.
Skinite posudu sa vatre. Začinite sa malo bibera, sitno seckanim peršunom i nekoliko kapi soka od limuna.
Napomena: Veoma je važno da dobro upržite brašno, jer će u suprotnom slučaju frikase od pečuraka imati neprijatan ukus sirovog brašna!