Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Frikase»Frikase od pečuraka

Frikase od pečuraka

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Frikase od pečuraka
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Za one, koji vole vole frikase od povrća - super laki recept za aromatični frikase od pečuraka"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 350 g
  • brašno - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • maslac - 40 g
  • peršun - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • sok od limuna - 3 - 4 kapi
  • žumance - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i nasecite pečurke na kriške. Stavite ih u šerpu sa litrom vode, posolite i kuvajte ih 10 minuta.

U drugu šerpu stavite maslac, dodajte maslinovo ulje i kada se masnoća zagreje dodajte 2 kašike brašna. Odmah počnite da mešate. Upržite brašno do zlatne boje.

Dodajte malo vode u kojoj su se kuvale pečurke i mešajte žicom, dok se smesa ne ujednači i dok ne dobijete željenu gustinu frikasea. Treba da bude malo ređe od guste boze. Dodajte pečurke.

Umutite žumance sa dve kašike kiselog mleka. Sipajte hladnu zapršku i mešajte energično još 5 minuta dok se ne pasterizuje žumance.

Skinite posudu sa vatre. Začinite sa malo bibera, sitno seckanim peršunom i nekoliko kapi soka od limuna.

Napomena: Veoma je važno da dobro upržite brašno, jer će u suprotnom slučaju frikase od pečuraka imati neprijatan ukus sirovog brašna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: