Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od pečuraka»Čorba sa bukovačom i slaninom

Čorba sa bukovačom i slaninom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čorba sa bukovačom i slaninom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Svi ste čuli za čorbu sa bukovačom, ali, da li ste probali da dodate i slaninu - bude čarobno ukusna"

Potrebni sastojci

  • bukovača - 300 g
  • slanina - 150 g, ili pančeta
  • luk - 1/2 glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • paradajz - 2 komada, srednji
  • ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 25 g
  • bujon od povrća - 500 ml
  • bujon od mesa - 500 ml
  • biber - po ukusu, sveže samleven
  • so - po ukusu
  • peršun - svež ili suv
  • fida - 2 šake
  • zaprška
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, pune
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sitno iseckajte luk ili ga sameljite. Očistite ili isecite na krugove mladi beli luk, a paradajz oljuštite i izrendajte. Očistite i isecite bukovaču, odvojite mali panjić, pošto je žilav. Isecite i njih sitno.

2. Ugrejte ulje i maslac i u njima dinstajte prvo luk i beli luk, kad omekšaju dodajte slaninu ili pančetu, sitno iseckane. Nakon minut stavite pečurke, so i biber po ukusu i kuvajte 4-5 minuta uz periodično mešanje na umerneoj vatri.

3. Dodajte paradajz, promešajte minut-dva i pržite i njih i nakon toga sipajte dve vrste bujona. Kuvajte na tihoj-umerneoj vatri 25-30 minuta i dodajte bujon ili vodu, pošto će se nivo tečnosti redukovati. Pred kraj kuvanja stavite i fidu i kuvajte onoliko koliko je navedeno na pakovanju. Ja volim debelu fidu za ovu čorbu.

4. Isključite ringlu i sklonite šerpu, ostavite nekoliko minuta da padne temperatura.

5. Umutite sastojke za zapršku i u nju sipajte jednu kutlaču toplog bujona, promešajte i stavite drugu i treću kutlaču. Nakon toga sve vratite ponovo u šerpu i promešajte.

6. Servirajte čorbu sa bukovačom i slaninom toplu i pospite svežim ili sušenim peršunom. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti