Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa maslinama i sirom

Pogača sa maslinama i sirom

Pogača sa maslinama i sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
7
"Ukusna pogača sa maslinama i sirom koju možete da jedete ili da dodate uz omiljeno jelo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 180 ml
  • ulje - 3 kašike
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sir - 150 g
  • masline - 1 šaka
  • bašno - 500 g
  • kvasac - 1 suvi
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Promeša se kvasac u toplom svežem mleku i šećeru. Ostavlja se na kratko da se aktivira.

Sipa se u sredinu brašna, dodaje se kiselo mleko, so, ulje i jaja bez jednog žumanca.

Zamesi se srednje meko testo i ostavlja se na toplom da naraste 30 minuta.

Podeli se na 14 lopti. Prvih sedam se spljeskaju dlanovima, stavlja se u sredinu smesa od sitno isečenih maslina i namrvljenog sira, oformi se loptica i poređa se u posudu za pečenje kao cvet.

Preostalo testo se prstima spljeska u mali pravougaonik, stavlja se i tamo nadev i uvija se u cigaru.

Poređaju se po kraju posude. Pogača se ostavlja 20 minuta na toplom - da se podigne testo, namaže se umućenim žumancem i odozgo se ukrašava parčićima maslina.

Posipa se susamom i pogača sa maslinama i sirom se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Veoma je ukusno za ručak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: