Način pripreme
Promeša se kvasac u toplom svežem mleku i šećeru. Ostavlja se na kratko da se aktivira.
Sipa se u sredinu brašna, dodaje se kiselo mleko, so, ulje i jaja bez jednog žumanca.
Zamesi se srednje meko testo i ostavlja se na toplom da naraste 30 minuta.
Podeli se na 14 lopti. Prvih sedam se spljeskaju dlanovima, stavlja se u sredinu smesa od sitno isečenih maslina i namrvljenog sira, oformi se loptica i poređa se u posudu za pečenje kao cvet.
Preostalo testo se prstima spljeska u mali pravougaonik, stavlja se i tamo nadev i uvija se u cigaru.
Poređaju se po kraju posude. Pogača se ostavlja 20 minuta na toplom - da se podigne testo, namaže se umućenim žumancem i odozgo se ukrašava parčićima maslina.
Posipa se susamom i pogača sa maslinama i sirom se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne bude gotova.
Veoma je ukusno za ručak!