Način pripreme
Argentinski Čimičuri sos može da se koristi kao začin različitog mesa ili kao neverovatno uspešna marinada. U ovom receptu ćemo dati obe varijante.
Za pripremu Čimičurija, sitno iseckajte crvenu papriku ili izdrobite jednu suvu, koja prema želji može da bude ljuta.
Sitno iseckajte mladi luk i usitnite čenove belog luka.
U posudi pomešajte zelene začine, peršun i origano sa paprikom, belim lukom i lukom. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje i so po ukusu i promešajte.
Probajte i regulišite ukuse u sosu, dodajući još sastojaka koje želite da se više osete.
Odložite polovinu pripremljenog Čimičurija, a sa ostalom polovinom obilno premažite pileće batake i ostavite ih da se marinizuju 2-3 sata, ili jedan dan i jednu noć.
Piletinu zajedno sa sosom prebacite u tepsiju premazanu sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja i zalijte je belim vinom. Između mesa rasporedite 3 čena belog luka, uzdužno prepolovljenih i ako je potrebno blago posolite.
Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta i nakon toga pojačajte na 200 stepeni dok se ne dobije lepa zlatkasta boja. Proces pečenja traje u zavisnosi od toga da li ste izabrali gornje ili donje batake, gornji bataci se duže peku. Po ovom receptu možete spremiti celo pile.
Gotovu piletinu premažite ostatkom Čimičuri sosa i ako vam ostane višak, stavite ga u posudicu i iskoristite za nešto drugo. Savršena varijanta pečene piletine!
Prijatno!