Čokoladna torta sa kremom od jaja

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
8623
3
22/01/2020
"Dok gledamo ovu čokoladnu tortu, namerno ćemo upasti u depresiju, da imamo izgovor da je jedemo "
Priprema120 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno240 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano25
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • brašno - 180 g
  • šećer - 280 g
  • kakao - 60 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 70 g
  • ajran - 300 g, gust
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • soda - 1 kaščica
  • rum - esencija
  • Za krem
  • maslac - 250 g
  • šećer - 250 g
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • jaja - 2 komada
  • skrob - 1 kašika, prirodan
  • Za glazuru
  • slatka pavlaka - 200 ml, tečna
  • čokolada - 2 crne
  • Za dekoraciju
  • čokoladni čips
  • koštunjavo voće - mleveno
  • čokoladni krem
* merne jedinice

Način pripreme

Kora: U dve posude pomešamo suve i tečne sastojke. U suve sastojke dodajemo postepeno iz posude sa tečnim, mešajući mikserom u ujednačenu smesu. U posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje, sipamo gotovu smesu i pečemo jednu koru, proveravajući čačkalicom kad je gotovo. Nakon pečenja ostavljamo koru da se veoma dobro ohladi.

Krem: Mutimo jaja sa 100 g šećera. U šerpu stavljamo pavlaku i preostali šećer, ostavljamo na slaboj vatri da se zagreje. Mešamo neprestano, da se na uhvati za dno i da šećer ne zagori. Postepeno dodajemo umućena jaja, mešajući energično žicom.

Ostavljamo da vri oko 4-5 minuta uz neprestano mešanje. Dodajemo skrob. Smesa vri još 5 minuta i sklanja se sa ringle. Dodaje se maslac i meša se miskerom dok se smesa ne ohladi, da se ne stvore grudvice. Ostavljamo krem da se ohladi u frižideru.

Pristupamo sklapanju torte. Ohlađenu koru rasečemo na tri tanke kore - ja lično koristim konac, tako mi je lakše. Premazujemo koru kremom. Kore se ne prelivaju, jer su krhke i vlažne. Mali deo krema ostavljamo da namažemo tortu i spolja kao i za dekoraciju kasnije.

Spremamo glazuru stavljajući na paru pavlaku i čokoladu nalomljenu na parčiće. Mešamo žicom dok ne postane ujednačeno. Izvadimo tortu i stavljamo je na vioki žičani držač ispod koga se stavlja široka posuda za pečenje.

Topla glazura se preliva preko hladne torte. Višak glazure otiče u posudu ispod torte. Vraća se u frižider na sat, tokom koga se glazura stegne. Torta je spremna za dekoraciju. Od preostalog krema od jaja spremamo čokoladni - dodajemo istopljenu crnu čokoladu.

Našpricamo ružice, stavljamo koštunjavo voće u centar i poređamo čokoladni čips. Čokoladna torta je spremna da se seče sledećeg dana - do tada će se dobro stegnuti, kore će upiti krem i biće mnogo sočne.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar