Način pripreme
Patlidžan dobro operite i presecite na pola po dužini, ali nemojte da sečete dršku.
Unutrašnjost patlidžana izdubite, tako da ostane oko 1 cm mesa do kore. Unutrašnjost patlidžana možete da pripremite ukusnu paštetu Baba Ganuš, neki namaz ili da ona bude sastojak salate (za ovu namenu je treba prvo ispeći).
Natrljajte patlidžane solju i ostavite ih 20-30 minuta da iz njih izađe gorki sok, a nakon toga ih dobro operite tekućom vodom.
Rolat kozjeg sira isecite na kolutove.
U svaki čamac od patlidžana stavite 2 kašike sosa od paradajza, koji ste prethodno začinili belim lukom ili stavite vaš omiljeni začin (bosiljak, majčinu dušicu ili origano).
Preko paradajz sosa porešajte kolutove sira tako da se po malo preklapaju. Između stavite pekan orahe (brazilski orah), polovine ili sitnije komade.
Blago pospite smeđim šećerom i maslinovim uljem, a ako sir nije previše slan, možete da dodate i malo soli kao kontrast.
Poređajte sve u pleh premazan maslinovim uljem, umotajte aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Sklonite foliju i pecite punjeni patlidžan još oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju odozgo.
Patlidžan punjen kozjim sirom se služi topao.
Prijatno!