Način pripreme
Oljuštite krompir, stavite ga u posudu sa hladnom vodom, dodajte kašiku soli i kuvajte dok ne omekša. Gotov krompir pasirajte presom.
Dodajte mu jedno jaje, narendan parmezan, maslac i sveže mleko. Promešajte dobro sastojke. Isecite svo povrće na male parčiće. Luk usitnite na veoma sitno.
Stavite prvo luk i paprike u tiganj sa zagrejanom masnoćom, nakon pet minuta dodajte preostalo povrće, dodajte lovorov list, začinite prstohvatom bibera i soli. Poklopite posudu i dinstajte 8-10 minuta. Treba da ostane blago hrskavo, ali ne i sirovo.
Namažite pravougaoni kalup za kolač i pospite obilno prezlama. Višak istresite.
Sipajte krompir pire u kalup i oformite brazdu u sredini, pazeći da su dno i zidovi ravnomerno pokriveni pireom.
Sipajte u oformljenu brazdu gotov ratatuj. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatastu koricu.
Sačekajte da se ispečeni terin potpuno ohladi i nakon toga okrenite na odgovarajući tanjir. Ako vam je ostalo povrće, možete da ga stavite na gotov terin.
Neka vam je slatko uz ovaj sjajan terin od krompira sa ratatujem!