Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Dinstane tikvice sa paradajzom i belim lukom

Dinstane tikvice sa paradajzom i belim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Dinstane tikvice sa paradajzom i belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Posno letnje jelo, koje je u toplim mesecima čest gost na našoj trpezi"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada (600 g)
  • paradajz - 500 g
  • luk - 1 glavica, 200 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paprike - 2 komada, oko 100 g (zelene)
  • pire od paprika - 50 g (ili jedna crvena paprika)
  • ulje - 70 g ili maslinovo ulje
  • so - po ukusu
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • majčina dušica - 1 kašičica, puna
  • šećer - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite tikvice na kocke, ne ljušteći ih. Dobro je da su mlade i bez semenki i sa dosta mekom sredinom. Ako je takva izdubite je kašikom pre nego što je nasečete.

2. Iseckajte luk na sitno i zapržite ga 2-3 minuta u ulju zagrejanom na vatri.

Dodajte zelene paprike i crvenu, u slučaju da koristite takvu umesto pirea od paprike.

3. Stavite tikvice, čenove belog luka, isečene na krugove, so i začine i dinstajte 10 minuta.

4. Dodajte paradajz - oljušten i isečen na kocke. Po želji možete i da ga sameljete ili narendate. Stavite i šećer i još malo soli ako procenite, kao i pire od paprike ako niste stavili crvenu papriku pre toga. Kuvajte pod poklopcem 20 minuta.

5. Gotovo jelo servirajte sa prženim zelenim paprikama, jajima na oko, mesom ili kobasicom, ili samostalno.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: