Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Gratin»Gratin sa kupusom i krompirom na škotski način

Gratin sa kupusom i krompirom na škotski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Gratin sa kupusom i krompirom na škotski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
115 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Em na škotski način, em toliko blisko našem ukusu, da će se usladiti čak i najzakletijim tradicionalistima"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 g
  • kupus - 1/2 glavice
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 2 kašik
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • biber - 2 - 3 prstohvata ili po ukusu
  • limun - 1 komad, sok
  • lovorov list - 2 komada, mali
  • čedar - 100 g
  • gauda - 100 g
  • maslac - 45 - 50 g
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika (ili ulje)
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte krompir, oljuštite ga, dok je topao, i stavite u posudu za pečenje, prethodno posudu masnoćom. Širokom špatulom ili kašikom ih pritisnite i izgnječite raspoređujući ih u ravnomernom sloju u posudu za pečenje. Pospite solju i biberom i odozgo stavite polovinu maslaca na parčiće.

2. Isecite luk i zapržite ga u ostatku maslinovog ulja. Kada omekša dodajte kupus isečen na tanko. Sotirajte nekoliko minuta i dodajte maslac, so, lovorove listove, sok od limuna i prstohvat bibera.

Kuvajte dok kupus ne omekša i stavite paradajz pire, alevu papriku i malo vode. Kuvajte dok ne ostane na masnoći i dok skoro potpuno ne bude gotovo. Ako ne želite da kupus bude kiseo, ne stavljajte limun.

3. Rasporedite preko krompir, pospite narendenim sirom i pecite gratin sa kupusom i krompirom na škotski način u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20-25 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: