Način pripreme
1. Skuvajte krompir, oljuštite ga, dok je topao, i stavite u posudu za pečenje, prethodno posudu masnoćom. Širokom špatulom ili kašikom ih pritisnite i izgnječite raspoređujući ih u ravnomernom sloju u posudu za pečenje. Pospite solju i biberom i odozgo stavite polovinu maslaca na parčiće.
2. Isecite luk i zapržite ga u ostatku maslinovog ulja. Kada omekša dodajte kupus isečen na tanko. Sotirajte nekoliko minuta i dodajte maslac, so, lovorove listove, sok od limuna i prstohvat bibera.
Kuvajte dok kupus ne omekša i stavite paradajz pire, alevu papriku i malo vode. Kuvajte dok ne ostane na masnoći i dok skoro potpuno ne bude gotovo. Ako ne želite da kupus bude kiseo, ne stavljajte limun.
3. Rasporedite preko krompir, pospite narendenim sirom i pecite gratin sa kupusom i krompirom na škotski način u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20-25 minuta.
Prijatno!