Način pripreme
1. Luk i stručak celera sa listovima se samelju u blenderu i preprže se na masti. Može se dodati i malo više masti, ako volite da bude masnije.
2. Šargarepa se izrenda na fino rende, cilj je da na taj način lepo pusti svoju boju. Stavlja se u ostalo povrće.
3. Kada sve omekne i kada se zaprži, sipa se oko 1.2 l vruće vode, u kojoj je rastopljen začin od povrća - dodatak. Ostavi se da malo počne da krčka na slaboj vatri.
4. Za to vreme heljda se zapeče u suvom tiganju i nakon toga se kuva i iscedi.
Hleb se namoči u vodi ili u svežem mleku (samo sredina).
5. Ćuretina se samelje da se dobije mleveno meso i u njega se stavlja isceđena sredina hleba, aleva paprika, peršun i so. Obrazuju se male lopte i spuštaju se u ključalu supu. Ako je nivo vode opao, doliva se još malo.
6. Ćureća supa se kuva dok loptice od mesa ne budu gotove, otprilike 15 minuta, zavisi od njihove veličine.
7. Servira se tako što se u svaku porciju ćureće supe sa heljdom stavljaju po dve, tri pune kašike kuvane heljde i posipa se sveže iseckanim peršunom.
Prijatno!