Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Ćureća supa»Ćureća supa sa heljdom

Ćureća supa sa heljdom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćureća supa sa heljdom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Ćureća supa sa heljdom u kojoj ne postoji ništa suvišno"

Potrebni sastojci

  • ćuretina - 200 g, od buta
  • heljda - 10 - 12 supenih kašika
  • luk - 1/2 glavice (110 g)
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 stručak (75 g)
  • hleb - 1 kriška
  • začin od povrća - 1 i 1/2 supene kašike (Vegeta ili Pikantina..)
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 - 3 supene kašike, iseckan
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika ili ulje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Luk i stručak celera sa listovima se samelju u blenderu i preprže se na masti. Može se dodati i malo više masti, ako volite da bude masnije.

2. Šargarepa se izrenda na fino rende, cilj je da na taj način lepo pusti svoju boju. Stavlja se u ostalo povrće.

3. Kada sve omekne i kada se zaprži, sipa se oko 1.2 l vruće vode, u kojoj je rastopljen začin od povrća - dodatak. Ostavi se da malo počne da krčka na slaboj vatri.

4. Za to vreme heljda se zapeče u suvom tiganju i nakon toga se kuva i iscedi.

Hleb se namoči u vodi ili u svežem mleku (samo sredina).

5. Ćuretina se samelje da se dobije mleveno meso i u njega se stavlja isceđena sredina hleba, aleva paprika, peršun i so. Obrazuju se male lopte i spuštaju se u ključalu supu. Ako je nivo vode opao, doliva se još malo.

6. Ćureća supa se kuva dok loptice od mesa ne budu gotove, otprilike 15 minuta, zavisi od njihove veličine.

7. Servira se tako što se u svaku porciju ćureće supe sa heljdom stavljaju po dve, tri pune kašike kuvane heljde i posipa se sveže iseckanim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti