Način pripreme
1. Isecite ćuretinu na velike trake i pospite sokom od limuna i biberom Lepo utrljajte i ostavite 2-3 sata u frižideru, pokrijte posudu folijom. Ja koristim meso od 3 ćureća bataka bez kostiju, ali možete koristiti i grudi.
2. Očistite povrće za bujon i isecite na dva ili 4 komada svaki. Možete obogatiti bujon i sa nečim drugim po izboru Prelijte obilnom količinom vode, posolite malo, stavite kašičicu maslinovog ulja i kuvajte oko 30 minuta.
Gotov bujon procedite i održavajte topao na tihoj vatri.
3. Ugrejte široku posudu /šerpu sa maslacem i supenom kašikm maslinovog ulja. Kad se ugreje, propržite ivice mesa dok ne dobiju lepu boju, zajedno sa ruzmarinom.
4. Sipajte brašno, prethodno smanjite vatru i mešajte bar minut. Nakon toga sipajte polako bujon (oko 1.2 l) uz neprestano mešanje.
5. Ostavite frikase da se krčka na umerenoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ako sumnjate da meso nije gotovo, dodajte po malo bujona i nastavite da kuvate.
6. Skinite sa vatre i sačekajte nekoliko minuta da temperatura padne.
7. Umutite žumanca sa prstohvatom soli, kiselim mlekom i pavlakom. U tu smesu sipajte nekoliko kutlača toplog jela i posle vratite sve u šerpu. Promešajte i po želji zgusnite još na tihoj vatri oko 10 minuta ili servirajte odmah, svaku porciju ugrasite grančicama svežeg, aromatičnog ruzmarina.
Ako volite, sitno isecite kuvanu šargarepu u frikase, pola ili celu.
Prijatno! Frikase sa ćuretinom i ruzmarinom je veoma ukusan.