Način pripreme
Ovaj slatki hleb liči na brioš, poreklom je iz francuske, ali se može naći i prirpemati u nekim oblastima Nemačke, Austrije i Švajcarske.
Da biste pripremili autentičan Kugelhopf treba da imate odgovarajući kalup za kuglof sa rupom u sredini i da je dovoljno visok.
Drugi važan uslov je da imate kvalitetan maslac, što je od ogromnog značenja za krajnji ukus i rezultat.
Prvi korak je da pripremite glavno testo od navedenih sastojaka. Ostavite ga na toplom da se udvostruči 15-20 minuta.
Suvo grožđe potopite u liker.
Od ovog trenutka radite sa aparatom za mešenje testa ili mikserom sa posudom i nastavcima za testo. To je potrebno zbog činjenice da ćete od testa dobiti konzistenciju koja liči na testo za kolač i ručno mešenje je skoro pa nemoguće, a obično mešanje kašikom bi bilo dosta teško.
Za drugo testo prosejte brašno u posudu miksera i u njega sipajte ugrejano mleko, razbijte jaja, stavite šećer, so i prvo nadošlo testo. Uključite na intenzivno mešenje 6 minuta, stavljamo u posudu po malo komade mekanog maslaca. Na kraju sipajte suvo grožđe zajedno sa likerom i ponovo stavite da se mesi /meša oko minut-dva.
Pokrijte posudu streč folijom i odozgo krpom i ostavite da se udvostruči 1 sat. Ako vam posuda nije dovoljno velika, prebacite u drugu u kojoj ima prostranstvo da nadođe.
Pripremite kalup, obilno ga namažite i po dnu rasporedite listiće badema. Sipajte smesu u nju i ostavite da nadođe još jednom 1 sat.
Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 40 minuta. Ako počne da tamni odozgo nakon 30 minuta, možete pokriti aluminijumskom folijom i smanjiti temperaturu na 160 stepeni.
Gotov hleb/brioš ostavite 4-5 minuta u kalupu, nakon toga odmah okrenite na rešetku da se ravnomerno ohladi i da se ne popari.
Nakon što se potpuno ohladi, obilno pospite šećerom u prahu!
* Napomena: ja stavljam oko 60 g suvog grožđa , iako ih ne volim nešto posebno, zato sam i napisala po ukusu. U origalnom receptu je količina 150 g.