Način pripreme
Heljdu prelivamo sa 3 šolje vode i ostavljamo da stoji 4-5 sati.
Posebno stavljamo seme suncokreta sa malo vode i potopimo i njih.
Kad heljda skoro sve upije, isečemo povrće.
U ugrejanom ulju proprimo luk sa šargarepom i pečurkama.
Kad luk počne da postaje providan, dodajte krompir. Pržite malo i dodajte začine.
Sipajte malo vode, da se povrće ne lepi, poklopite i ostavite na niskoj temepraturi.
Nakon što počne da mekša krompir, dodajte oceđenu heljdu i dobro promešajte. Ostavite posnu musaku da se peče dok krompir ne bude gotov.
Kad se sve skuva, prebacite u pleh i stavite na oko 180-200 stepeni.
Za to vreme napravite preliv za musaku.
Seme suncokreta ocedite.
Paradajz pire pomešajte sa vodom i zajedno sa semenom suncokreta meljite dok ne dobijete relativno glatku tečnost.
Dodajte 2 supene kašike brašna sa kukuruznim skrobom i meljite ponovo.
Tečnost stavite na vatru i dok se ugreva, u posudi pomešajte preostalo brašno (2-3 supene kašike) sa malo vode na kašu.
Dodajte i njih na vatru, mešajte neprestano dok se ne zgusne preliv.
Musaku sa heljdom izvadite iz rerne, rasporedite preliv i vratite ponovo dok se cela ne zapeče, posna musaka sa heljdom.