Način pripreme
Vegetarijansku musaku spremamo sa lakoćom, tako što u srednju posudu za pečenje za 3-4 porcije isečemo na sitno prethodno očišćen i opran krompir. Dodajemo prethodno skuvanu heljdu i ostalo povrće, isečenu na sitno - šargarepu, glavicu luka, perca mladog luka, peršun i đumbir (narendan na mnogo fino).
Začinjavamo začinima - kuminom, kurkumom, biberom (pikantnim), alevom paprikom, himalajskom solju, nanom i šarlanom.
Promešamo sve zajedno da se začini ravnomerno rasporede i dodajemo malo vodice, ne prekrivajući povrće.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 40 minuta, dok povrće i heljda ne upiju vodu i blago se ne zapeku.
Za to vreme spremamo preliv za musaku, sipajući u posudicu kiselo mleko, sodu, jaje, finu himalajsku so, fino kukuruzno brašno i vodicu.
Mešamo i prelivamo isepečnu musaku prelivom, raspoređujuću ravnomerno po svim krajevima.
Neophodno je još 15 minuta u rerni da se zapeče da dobije zlatastu koricu i blago da preplane.
Kad je već potpuno gotova isečemo na željeni broj porcija i serviramo na trpezu.
Lepa i zdrava vegetarijanska musaka sa heljdom, zlataste boje, bogatog ukusa i arome!
Čudesnog ukusa!