Čorba od grgeča

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čorba od grgeča
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
5
"Čorba od grgeča za ljubitelje ribljih jela i čorbi"

Potrebni sastojci

  • grgeč - 350 g, očišćen od kože i kostiju, fileti
  • riblji bujon - oko 2 l
  • luk - 1/4 glavice
  • praziluk - 1/2 stručka
  • celer - 1 stručak, sa malo listova
  • korijander - 1 - 2 supene kašike, suvi listovi
  • peršun - 1 supena kašika, suvi ili sveži - iseckan
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • krompir - 2 komada
  • jaja - 1 komad, za zapršku (ili 2 komada, samo žumanca)
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike, sa vrha
  • maslinovo ulje - 40 - 50 g
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. U blenderu se samelju luk, praziluk i celer. Stavljaju se u maslinovo ulje da se preprže, a za to vreme se šargarepa isecka na kockice i takođe se dodaje prstohvat soli. Meša se minut, dve minute.

2. Sipa se riblji bujon. Dobro bi bilo da on bude domaće spremljen, na primer od glave i kostiju ribe, plus povrće po izboru.

3. Kada bujon počne da se krčka, stavlja se krompir, isečen na male kocke. Kuva se dok se povrće u potpunosti ne skuva.

4. Riba se iseče na komadiće i stavlja se u supu zajedno sa peršunom, korijanderom, biberom i solju, ako je potrebno. Vri još 4-5 minuta, budući da je grgeču potrebno više vremena. Ako su komadići veoma mali, čak se minute mogu redukovati. Bujon se dodatno doliva, u slučaju da se njegov nivo redukovao.

5. Riblja čorba se začinjava jajetom ili samo žumancima, umućenim sa malo kiselog mleka (ne preterano, da se ne bi promenio ukus). Zaprška se temperira, da se ne bi presekla, ali čak i da se to desi, nije strašno.

Postoji varijanta da se čorba od grgeča posluži bez zaprške, ponovo je sjajna i više podseća na riblju čorbu.

Svaka porcija se posipa po želji sa još suvih listova korijandera i biberom. Kriške limuna bi takođe bile dobra dopuna vašoj čorbi od grgeča.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: