Način pripreme
Luk se pažljivo opere i sitno isecka. Dodaje se u mleveno meso i odozgo se razbije 1 jaje.
Kriške hleba se natope u vodu, izlome se na mrvice i rukama se dodaju u mleveno meso.
Začine se solju po ukusu, biberom i kuminom (ja stavljam otprilike po 1 kašičicu svih začina).
Sve to se lepo promeša dok se svi sastojci ne sjedine.
Budući da se mleveno meso ugrejalo tokom mešenja rukama, a to bi predstavljalo blagu smetnju za lepo oblikovanje ćuftica, stavlja se u fižider na pola sata. Vreme za koje će se ono ohladiti i biće vam mnogo lakše da radite njime.
Pre tog vremena može da se spremi garnirung za ćuftice.
Krompiri se operu i stave (bez guljenja) u šerpu sa hladnom vodom. Stave se na ringlu i uključe se na srednju temperaturu.
Neka ključaju dok kožica ne počne da se odvaja.
To je znak da su potpuno skuvani. Ključala voda se prospe i čim se malo ohlade, ogule se i izgnječe se presom.
Dodaje se sveže mleko i maslac, kao i so po ukusu.
Mleveno meso se izvadi iz frižidera i oblikuju se teleće ćuftice.
Isprže se na veoma zagrejanoj masti sa obe strane.
Prilikom serviranja, prvo se stave kanape od krompir pirea. Odozgo se poređaju pržene ćuftice, a sa strane sa stavi i paradajz pasta.
Neka vam je slatko sa ovim telećim ćufticama na italijanski način.