Način pripreme
Izgnječimo skuvani beli pasulj ručnim pasatorom, zajedno sa jajetom i sitno iseckanim - peršunom, mladim lukom i divljom nanom.
Začinimo krupno samleven pire začinima po ukusu - himalajskom finom solju, biberom, kuminom, alivom paprikom, čubarom.
Dodajemo nerafinisano suncokretovo ulje i zgustimo smesu s malo brašna (integralno ili kukuruzno fino).
Po želji možemo da ostavimo smesu malo da se ohladi i stegne, ali možemo i odmah početi da oblikujemo male krugove i spljeskane ćuftice od pasulja, tako što pre toga nauljimo ruke nerafinisanim suncokretovim ulje, budući da je smesa malo lepljiva.
Poređamo sve vegetarijanske ćufte u tepsiju sa papirom za pečenje i premazujemo ih nerafinisanim suncokretovim uljem (po želji umesto toga možemo da ih uvaljamo u jaje ili prezle da ne bi popucale).
Pečemo posne ćuftice na 180 stepeni otprilike 20 minuta i poslužujemo ih još tople - prelivene omiljenim mlečnim sosom.
Jednostavne i brze za pripremu - ćuftice od pasulja u rerni!