Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Orada sa hrskavom koricom

Orada sa hrskavom koricom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Orada sa hrskavom koricom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
2
"Predstavljamo vam ukusan i zdrav način za pripremu orade"

Potrebni sastojci

  • orada - 2 komada
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • ruzmarin - 2 struka
  • so - 2 prstohvata
  • limun - 1/2 kriške
  • biber - 1 prstohvat
  • beli luk - 4 čena
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • glazirane pečurke
  • pečurke - 400 g
  • vino - 50 ml
  • maslac - 1 supena kašika
  • biber
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Orada je ukusna i odgovarajuća za ljude koje se hrane zdravo i balansirano.

100 g sveže orade sadrži 105 kalorija. Osim toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Društvo ruzmarina jeo odličan izbor za nju zato što ova riba iziskuje aromatičan začine.

Ovo je riba koja može da se začini na mnogo različitih načina, za vreme kuvanja se dodaje malo maslinovog ulja i kravlji maslac. Hajde da počnemo! Pripremanje orade počinje tako što prvo očistimo krljušt, prolazimo nožem po koži ribe, nakon toga takođe vadimo unutrašnjost. Operemo ribu hladnom vodom i osušimo ubrusom.

Operemo začine koje smo odabrali, a to su - žalfija, lovorov list, ruzmatin. Odaberite začine koji vam se dopadaju. Na primer samo ruzmarin je dovoljan sa limunom i začinima ako nemate navedene.

Stavljamo ih u otvor ribe, kao i krišku limuna. Pravimo tri proreza na gornjem delu svake orade i stavljamo malo kravljeg maslaca u proreze. Ovako pripremljena orada prilikom pečenja postaje sa hrskavom koricom od maslaca.

Pecite ribu u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Za to vreme pripremite glazirane pelurke u tiganju sa belim vinom i kravljim masalcem, kojeg ćemo dodati u ribu nakon oko 15 minuta od pečenja.

Operite pečurke i isecite na ivice ili cele. Ugrejte maslac u tiganju i dodajte pečurke, kuvajte 10 minuta, mešajte neprestano. Kad budu gotove dodajte belo vino, so, biber i pržite dok ne ispari i glazira.

Nakon što prođe polovina vremena od pečenja ribe, rasporedite ih oko ribe i pecite zajedno dok riba ne bude gotova. Ako želite da učinite jelo još ukusnije, možete dodati ceo čeri paradajz ili zelene ili crne masline. Dodala sam u prilog nekoliko kuvanih škampa za raskoš. Prijatno!

Riba pripremljena na ovaj način se može čuvati u frižideru 1-2 dana nakon pripreme.

Orada sa hrskavom koricom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti