Način pripreme
Brašno se proseje. Izrendaju se kačkavalj i sir.
U posudu se sipa suvi kvasac, dve, tri supene kašike toplog svežeg mleka i šećer.
Promeša se i posuda se prekriva krpom. Tako stoji otprilike 10-15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. Nakon toga se dodaju svi sastojci, osim brašna. Lepo se promeša.
Nakon toga se postepeno dodaje brašno. Umesi se meko testo.
Gotovo testo se stavlja u posudu i takođe se uvija u krpu. Ostavlja se da naraste, otprilike 30 minuta.
Kada naraste, gotovo testo se deli na dva jednaka dela.
Oba dela se razviju u tanku koru. Prva kora se oblino premazuje istopljenim maslacem. Na nju se stavlja druga razvijena kora.
Nožem za picu se seče na trakice.
Svaka trakica testa se uvrće i ostavlja se u tepsiju koja je prethodno obložena papirom za pečenje. Ređaju se gusto, jedna do druge.
Nakon što se oblikuje penjurlija, ostavlja se ponovo da naraste, otprilike 30 minuta.
Za to vreme se uključi rerna na 180-200 stepeni da se zagreje.
Kada oblikovana penjurlija naraste, premazuje se umućenim žumancem i s malo istopljenog maslaca.
Stavlja se u zagrejanu rernu da se peče otprilike 30-40 minuta. Treba da se dobije prijatna zlatasta kora, a kada je probate čačkalicom za zube, prilikom vađenja ona treba da bude suva.
Kada ga izvadite iz rerne uvijte u krpu na otprilike desetak minuta.
Sjajna penjurlija sa sirom i kačkavaljem je gotova.