Način pripreme
Patku operemo i ocedimo od vode. Sve ostale sastojke pomešamo u posudi i smesom natrljamo lepo patku spolja i iznutra.
Unutra stavljamo celu glavicu belog luka, oljuštimo samo spoljašnje listove. Prebacujemo u kesu za pečenje, zavežemo i patku stavljamo na hladno bar 6 sati.
Nakon toga patku u kesi prebacujemo u pleh, na dno sipamo oko jedan prst vode. Patka treba da bude sa leđima na gore. Kesu izbušimo sa gornje strane na 2-3 mesta čačkalicom za zube.
Pleh prebacujemo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni sa ventilatorom ili na 200 stepeni bez ventilatora. Nakon oko 30-40 minuta smanjujemo temperaturu 160 stepeni (180 bez ventilatora) i ako voda ispari, dodajemo dodatno. Pečemo ukupno oko 2 i po sata, poslednjih 30 minuta po želji možemo da okrenemo patku da se peče sa druge strane.
Nakon što bude gotova, pečenu patku ostavljamo 30 minuta da stoji u isključenoj rerni.
Patku pečenu u kesi serviramo odvojenu na porcije, garniranu sezonskom salatom.
Prijatno!