Način pripreme
Za omiljen punjeni patlidžan najpre operemo patlidžan, sklonimo dršku i sečemo ga na pola po dužini. U posudu stavljamo papir za pečenje, poređamo čamce od patlidžana i prelivamo ih sa malo ulja.
Pečemo na 200 stepeni oko 15-20 minuta dok ne omekša patlidžan i dobije lepu crvenu boju.
Dok se peče, spremamo nadev za patlidžan: u šerpi sa malo ulja zapržimo mleveno meso (ja lično dodajem i malo vode) dok se ne podeli na zrnca.
Dodajemo sitno isečen luk i beli čuk, mešamo neprestano dok ne omekšaju. Sipamo paradajz i ostavljamo da se krčka dok ne ostane na masnoći.
Opran pirinač, začini i voda (1 šolja) se dodaju na kraju. Kada provri, gasi se ringla i ostavlja se da se dokuva (kada pirinač apsorbuje tečnost).
Gotov patlidžan se izdubi kašikom. Sredina se isecka na sitno i promeša se sa gotovim nadevom.
Patlidžan se puni nadevom, posipa se narendanim kačkavaljem i vraća se u rernu dok ne dobije zlatastu koricu.
Nek vam je ukusno uz omiljeni punjeni patlidžan!