Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Simit pogača na konce

Simit pogača na konce

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Simit pogača na konce
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Simit pogača na konce - stvorite povod, recept je naš"

Potrebni sastojci

  • brašno - 470 g
  • kvasac - 20 g, živ
  • jaje - 1 komad, veliko
  • voda - 150 ml, blago zagrejana
  • kiselo mleko - 125 g
  • ulje - 3 kašike + za mazanje
  • maslac - 3 kašike, meki + za mazanje
  • so - 3 prstohvata
  • šećer - 1 kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktivirajte kvasac u vodi zajedno sa šećerom i dve kašike brašna.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje sipate so, belance, ulje, kiselo mleko sa sobne temperature i na kraju narasli kvasac.

Ako želite da vaša simit pogača bude pretežno slatka, dodajte još malo šećera.

Ja pravim neutralnog ukusa - ni slanu, ni slatku.

3. Zamesite glatko, dobro hidrirano testo, dodajući brašno, dok ne prestane da se lepi, alu i pazeći da testo ne postane previše tvrdo.

4. Ostavite ga u posudu da naraste dok ne udvostruči svoj obim, zavijeno u čistu krpu ili streč foliju.

5. Premesite opet testo, ubacujući u njega maslac i izvlačeći ga i izdužavajući ga da se stvore konci. Oblikovanje će takođe pomoći za tu svrhu.

Pri ponovnom mešenju posipam opet brašno ili ulje po radnoj površini, da se ne lepi, , jer volim da ostavljam mekše testo - tako će pogača biti vazdušastija.

6. Da biste oblikovali turski hleb, podelite testo na šest delova. Uzmite prvi i podelite opet na dva, pri čemu svako parčence rastegnete u fitilj. Uvrnite dva fitilja i uvijte ih u puža. Nastavite tako i sa ostalim i mažite dlanove istopljenim maslacem, koji osim što sprečava lepljenje, pomaže i da se izdvoje konci.

7. Poređajte u namazanu ili papirom za pečenje postavljenu posudu prečnika 23 cm i ostavite da ponovo naraste oko jedan sat ili dok ne naraste. Zavisi od toplote prostorije.

8. Namažite simit pogaču umućenim izdvojenim žumance, razređenim sa malo masnoće u vode (nekoliko kapi).

Pospite obilno susamom.

9. Pecite pogaču na konce 25-30 minuta ili dok ne porumeni na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: