Način pripreme
Prvo zamesimo testo, u posudu stavljamo šećer, mleko, vodu i kvasac. Mutimo žicom, zatvaramo pklopcem posudu i ostavljamo 5-6 minuta da se kvasac aktivica.
Nakon toga dodajemo maslac, ulje, so i počinjemo da dodajemo prosejano brašno malo po malo i zamesimo. Ostavljamo meko testo koje se ne lepi, pokrivamo ga u posudi suvom krpom i ostavljamo da nadođe oko 40 minuta.
Nakon što nadođe, premesimo još jednom da izbacimo vazduh, kidamo od testa i oblikujemo loptice veličine mandarina. Pripremamo smesu od pekmeza i vode i u posebnu posudu stavljamo susam.
Svaku lopticu razvučemo malo u krug i stavljamo parče sira ili kačkavalj i zatvaramo, ivice učvstimo dobro prstima. Potapamo prvo u smesu sa pekmezom i nakon toga uvaljamo u susam.
Poređamo (zatvoreni deo da ostane dole) u pleh, obložen papirom za pečenej ili na rešetku rerne, obloženu papirom za pečenej.
Uključujemo rernu na 190 stepeni. Pravimo 2-3 dijagonalna proreza oštrim nožem na svakom hlepčiću sa susamom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta.
Možete napraviti i simite od ovog testa, napravite dva fitilja i uvijte ih i potopite u smesu od pekmeza i u susam i pecite.
Ovi hlepčići sa susamom (Simit pogaća) su veoma aromatični!