Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Klasična grčka musaka sa patlidžanom

Klasična grčka musaka sa patlidžanom

ažurirano:
Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872042k
Klasična grčka musaka sa patlidžanom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Ako vam se jede grčka musaka, možemo to da sredimo odmah."

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, srednje veličine
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • paradajt - 400 g, iz konzerve
  • luk - 1 glavica, crni
  • belo vino - 1 šoljica
  • peršun - veći prstohvat
  • biber - prstohvat
  • katanfilić - 1 - 2 kokmada
  • cimet - prstohvat
  • kačkavalj - 150 g
  • za bešamel
  • sveže mleko - 350 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - kockica
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusna klasična grčka musaka sa patlidžanom, koja je nije ništa drugačija od ukusne musake sa krompirom.

Isecite patlidžan na veće kriške. Posolite i ostavite na 30 minuta dok se ne ocedi gorka voda. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Namažite papir i poređajte patlidžan preko. Prelijte sa malo maslinovog ulja.

Pecite patlidžan na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 15-20 minuta. Izvadite pleh iz rerne i pokrijte aluminijumskom folijom da se povrće dinsta. Isecite jednu glavicu crnog luka sitno. U tiganju ugrejte maslinovo ulje i pržite luk nekoliko minuta.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Prelijte belim vinom. Začinite prstohvatom bibera. prstohvatom cimeta, prstohvatom peršuna i 1-2 ružice karanfilića. Sipajte mleveni paradajz.

Poklopite posudu i kuvajte dok sos ne ostane na masti. U tiganju rastopite kravlji maslac. Pržie kratko 2 supene kašike brašna i sipajte odjednom sveže mleko, mešajte energično žicom dok se bešamel ne zgusne.

Začinite solju i rendanim muskatnim oraščićem. Prelijte dno pleha sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja. Poređajte polovinu patlidžana, sipajte sav sos i poravnajte.

Poređajte preostali patlidžan, prelijte bešamelom i pospite rendanim kačkavaljem, parmezanom ili drugim sirom te vrste. U Grčkoj se koristi kefalograviera. Pecite musaku sa patlidžanom na 200 stepeni 15 minuta. Servirajte toplu grčku musaku.

Neka vam je slatko!

Pogledajte takođe kako se pravi vazdušasti preliv za musaku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: