Način pripreme
Predlažem vam recept za lagan i eteričan sos od limuna, pogodan i za decu. Možete uspešno da zamenite mleko belim vinom.
Operite, osušite i začinite riblje filete sa solju i biberom. Ostavite sa strane da se blago začini oko 20 minuta (možete da preskočite ovaj roman). Nakon toga uvaljajte u brašno.
Zagrejte maslac u tiganju i stavite filete, kuvajte ih po tri minuta sa strane. Možete da kuvate istovremno sos i filete ili prvo sos. Jednostavno je i mnogo brzo, a ukus je raskošan! Svaka bela riba je pogodna za ovaj sos.
Sos od limuna sa mlekom:
1. Istiopite maslac u šerpi na slaboj vatri. Dodajte kukuruzni skrob i promešajte, dok ne dobijete glatku pastu.
2. Dodajte mleko, dok mešate neprestano.
Kuvajte dok se sos ne zgusni.
3. Dodajte senf, so, biber, koru limuna i sok od limuna. Po želji dodajte kapar ako vam se sviđa.
Mešajte dok se sos još malo kuva.
Sos od limuna sa belim vinom:
Isecite maslc na male parčiće.
Istopite ih u šerpi na slabioj vatri. Kada su dobro istopljeni dodajte sok od limuna i koricu, a nakon toga i belo vino. Pomešajte dobro.
Dodajte kukuruzni skrob, dok mešate brzim pokretima, dok ne dobijete veoma gladak i kremasti sos.
Nakon toga sklonite tiganj sa ringle i dodajte so i biber po vašem ukusu. Po želji dodajte u vino 2 kašike pavlake i kuvajte još minuta. Božanstven sos ćete skuvati koju god varijantu da izaberete!
Pospite peršunom ili mirođijom pre serviranja. Servirajte sa dinstanim graškom.
Isto tako razmislite o isečenom belom luku koji će jelu dati veoma prijatnu i ukusnu notu. Uživajte!
File od tilapije sa sosom od limuna je čudesno jelo!