Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Lisnata pogača sa susamom

Lisnata pogača sa susamom

VecaVeca
Šef kuhinje
7083952k3279
Lisnata pogača sa susamom
Fotografije: Veca
1 / 3
09/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Sada razumemo izreku očima da jedeš. I lepa i ukusna"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 550 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • svež kvasac - 20 g
  • mleko - 250 ml
  • ulje - 100 ml
  • belanca - 1 komad
  • jaja - 1 komad
  • Za premazivanje i posipanje
  • margarin - 50 g
  • mleko - 1 kašika
  • žumanca - 1 komad
  • susam - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i rastvoriti u 100 ml mlakog mleka uz dodatak šećera i 1 kašičice brašna. Izmešati i ostaviti da odstoji par minuta.

U dublju posudu usuti brašno, dodati ulje, nadošli kvasac, 150 ml mlakog mleka, posoliti, dodati belance, jaje i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji 45 minuta, prekriveno čistom kuhunjskom krpom.

Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i razviti oklagijom.

Testo premazati otopljenim margarinom.

Zatim testo iseći na trake i urolati, ali tako da se rola sa leve ka desnoj strani, da bi se sečene trake preklapale jedna preko druge.

Vatrostalnu posudu prekriti pek-papirom, staviti uvijeno testo i ređati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu vatrostalne posude.

Ostaviti da odstoji trideset minuta prekriveno čistom kuhinjskom krpom.

Viljuškom razmutiti mleko i žumance i premazati lisnatu pogaču.

Posuti susamom i peći 40 minuta na 180 stepeni.

Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi prekrivena čistom kuhinjskom krpom.

Lisnatu pogaču sa susamom izručiti iz vatrostalne posude i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: