bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike iz frižidera sa hladnim i kiselim mlekom

Mekike iz frižidera sa hladnim i kiselim mlekom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k4k4k
Mekike iz frižidera sa hladnim i kiselim mlekom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
30/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno80 min.
Porcije35
"Praktična domaćica ne ustaje rano da bi mesila testo za mekike, ona spremi mekike u frižider i svi su kod kuće zadovoljni"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • kiselo mleko - 200 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • ulje - 200 ml, za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte blago sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac i šećer. Pokrijte posudu na 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira. Promešajte kiselo mleko sa sodom.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Dodajte jaja, so, ulje, kiselo mleko i smesu sa kvascem. Zamesite meko i nelepljivo testo. Ako je neophodno dodajte još sasvim malo brašna.

Namažite testo uljem i stavite ga u duboku posudu. Pokrijte folijom za sveže čuvanje u stavite ga u frižider na jednu noć. Ujutru izvadite testo sat vremena na sobnu temperaturu.

Ispržite mekike u dobro zagrejanom ulju.

Servirajte ih posute šećerom u prahu, sa omiljenim domaćim slatkom ili sa sirom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: