Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća Supa»Moja lekovita pileća supa od 20 sastojaka

Moja lekovita pileća supa od 20 sastojaka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Moja lekovita pileća supa od 20 sastojaka5 / 5
07/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Tačno 20 - niti je više, niti je manje sastojaka za ovu čarobnu lekovitu pileću supu"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 2 komada (ili 1 pileći batak i pileći file)
  • praziluk - 1 stručak
  • beli luk - 1 čen
  • šargarepe - 2 komada
  • paprike - 1 komad, crvena + 1 komad zelena + 1 komad žuta
  • celer - 1/4 korena
  • celer - 2 stručka
  • paradajz - 1 komad, svež
  • voda - oko 2 l
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • biber - 2 - 3 prstohvata, miks zrna
  • peršun - 1/2 vezice
  • majčina dušica - 2 - 3 stručka, sveža (ili 2 - 3 prstohvata suve)
  • fida - 1 komad, gnezdo
  • zaprška
  • kiselo mlako - 200 g
  • žumanca - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu pilećeg mesa postoje dva načina - ili batak i belo meso da se proprže u dubokoj šerpi sa malo masti sa ciljem da se pojača pileće supa i da se izbegne pena bujona, ili da se skuvaju na ringli dok ne bude skoro gotovo, nakon čega se bujon procedi.

Odlučila sam da skuvam pileće meso tako što sam procedila i sačuvala bujon. Po izboru je.

Povrće se iseče na kockice. Paradajz se obavezno oguli, blašira se u ključaloj vodi, tako što je isečen sa donje strane u obliku krsta. Izvadi se, stavlja se u posudu sa hladnom vodom da se šokira i oguli. Iseče se na kockice.

Skoro gotovo pileće meso se iskida na končiće, tako što se pre toga ukloni kožica, stavlja se u šerpu sa bujonom, dodaje se maslinovo ulje/suncokretovo ulje, miks zrna crnog bibera, prstohvati majčine dušice, svo povrće i doliva se ključala voda. Stavlja se na umerenu ringlu i ostavlja se dok se kuva povrće. Malo pre nego što bude gotovo, dodaje se gnezdo fide, ostavlja se na 5-8 minuta dok se kuva. Začini se solju.

U posudi se priprema zaprška. Kiselo mleko, žumanca i iseckani peršun se umute viljuškom.

Izjednačava se temperatura zaprške s nekoliko kutlača vruće supe uz neprestano mešanje. Sipa se nazad u supu i mešanje se nastavlja još 5-10 minuta da se ne zgruša, iako kada se dodaju samo žumanca, ona se ne zgrušnjavaju, u većini slučajeva krivac zgrušnjavanja supe su belanca.

Lekovita pileća supa se služi vruća.

U svakoj supi koju pravim volim da ima i malo krompirića u kockicama, tako da sam i ovde dodala, ovo nije promenilo njene kvalitete ukusa, po izboru je, i takođe na kraju, kada je u potpunosti gotova, uvek dodajem i komad finog maslaca za još bolju aromu.

Za pileće meso sam koristila 1 pileći batak sa njegovim gornjim delom i komad finog belog filea.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: