Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način

Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način

Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
421934820
Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način5 / 5
12/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Od svega po malo - imamo osecaj da je to moto turske kuhilje, pogledajte na primer patlidžan sa mlevenim mesom"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, veliki
  • mleveno meso - 450 g
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica, velika
  • paprika - 1 komad /sveža ili pečena/
  • paradajz - 2 komada
  • paradajz pire - 3 - 4 supene kašike
  • biber
  • menta - 3 - 4 listića
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • beli luk
  • mladi luk - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan dobro operite i isecite na krugove po 1 cm - 1.5 cm.

Posolimo svako parče i ostavljamo oko 30 minuta da izađe sok iz njih.

Luk podelimo na dva dela - jedan deo sitno iseckamo i dodajemo u mleveno meso, a drugi - na kockice za sos.

Sos pripremamo tako što isečmo svo povrće - paradajz, paprike, šargarepu i 1/2 luka na kockcie i dinstmao u tiganju oko 5-6 minuta.

Začinimo i dodajemo paradajz pire. Sos je gotov.

Uzimamo odgovarajući pleh, namažemo uljem i poređamo osišene komade patlidžana, između svakog parčeta stavljamo mleveno meso koje smo pomešali sa lukom i malo soli i bibera. I tako ređamo, zalepimo sa mlevenim mesom komade patlidžana.

Prelivamo odozgo sos i stavljamo patlidžan sa paradajz sosom da se peče u prethodno urejanoj rerni na 180 stepeni oko 45-50 minuta - dok ne bude gotovo.

Po želji možemo posuti patlidžan sa mlevneim mesom na turski način mladim lukom i sitno iseckanim belim lukom, nakon što izvadimo iz rerne.

Bon apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: