Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način

Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način

Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
4219348
Patlidžan sa mlevenim mesom na turski način
Fotografije: Rumyana Stoyanova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Od svega po malo - imamo osecaj da je to moto turske kuhilje, pogledajte na primer patlidžan sa mlevenim mesom"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, veliki
  • mleveno meso - 450 g
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica, velika
  • paprika - 1 komad /sveža ili pečena/
  • paradajz - 2 komada
  • paradajz pire - 3 - 4 supene kašike
  • biber
  • menta - 3 - 4 listića
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • beli luk
  • mladi luk - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan dobro operite i isecite na krugove po 1 cm - 1.5 cm.

Posolimo svako parče i ostavljamo oko 30 minuta da izađe sok iz njih.

Luk podelimo na dva dela - jedan deo sitno iseckamo i dodajemo u mleveno meso, a drugi - na kockice za sos.

Sos pripremamo tako što isečmo svo povrće - paradajz, paprike, šargarepu i 1/2 luka na kockcie i dinstmao u tiganju oko 5-6 minuta.

Začinimo i dodajemo paradajz pire. Sos je gotov.

Uzimamo odgovarajući pleh, namažemo uljem i poređamo osišene komade patlidžana, između svakog parčeta stavljamo mleveno meso koje smo pomešali sa lukom i malo soli i bibera. I tako ređamo, zalepimo sa mlevenim mesom komade patlidžana.

Prelivamo odozgo sos i stavljamo patlidžan sa paradajz sosom da se peče u prethodno urejanoj rerni na 180 stepeni oko 45-50 minuta - dok ne bude gotovo.

Po želji možemo posuti patlidžan sa mlevneim mesom na turski način mladim lukom i sitno iseckanim belim lukom, nakon što izvadimo iz rerne.

Bon apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: