Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Punjeni Krompir»Posni punjeni krompir sa nadevom od luka

Posni punjeni krompir sa nadevom od luka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Posni punjeni krompir sa nadevom od luka
Fotografije: marcheva14
1 / 6
26/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
3
"Super predjelo za super goste - punjeni krompir sa nadevom od luka, uživajte"

Potrebni sastojci

  • krompiri - 1 kg, ili 6 komada jednake veličine
  • so - 1.5 kg, za pečenje
  • nadev
  • luk šalot - 100 g, crveni
  • luk - 200 g, običani žuti
  • šaragrepe - 250 g
  • maslac - 1 supena kašika, puna ili 25 g
  • bosiljak - šaka
  • maslinovo ulje - mlaz, ekstra devičansko
  • paradajz roma - 500 g ili 300 g iz konzerve
  • majčina dušica - 3 prstohvata
  • ruzmarin - 3 prstohvata
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • so - po ukus
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni

Tepsija za pečenje, obložena papirom za pečenje i posuta solju za pečenje. U tom trenutku nisam raspolagala solju za pečenje, zato sam koristila običnu so, otprilike 1-1.2 kg. Neka bude lep sloj soli i ravnomerno raspoređen.

Obe vrste luka se iseckaju na tanke kriškice. Šargarepe se isku na sasvim sitne kockice. Budući da sam užurbana osoba, ovo seckanje na sasvima sitne kockice će me učiniti nervoznom, zato sam uradila mali trik i šargarepe sam stavila u blender - tako kao što se zahteva u receptu, ali ovo je samo kao savet.

Nisam uspela da nađem paradajz Roma, zato sam koristila paradajz u kockicama iz konzerve, tako što ga prethodno procedite kroz cediljku. Ako se koristi sveži paradajz, seče se samo otprilike 3-4 mm njihov spoljašnji deo, bez da se koristi njihova pulpa, unutrašnjost, ona može da se pretvori u lepu salatu.

Strane paradajza se seku na sitne kockice. U široki tiganj se stavlja maslaca zajedno sa maslinovim uljem da se zagreju. Dodaju se šargarepe i luk, dobro se promešaju i ostavljaju se na umerenoj ringli na otprilike 8-10 minuta uz periodično mešanje.

Začine se solju i biberom.

Nakon tog vremena kuvanja se dodaje paradajz zajedno sa iseckanim bosiljkom, ruzmarinom i majčinom dušicom i dodaje se još malo mlevenog bibera.

Dobro se promeša i ostavlja se na umerenoj ringli na još 5-7 minuta uz periodično mešanje. Skida se sa ringle i ostavlja se sa strane.

Krompir se opere i četkom pod mlazom vodom. Posuše se. Ne gule se (koristila sam francuski oprani krompir). Na krompiru vrhom oštrog moža se označi veliki oval. Preseče se i dobijeno udubljenje se istruže kašičicom.

Nije teško, lako se vrši, ali pazite da se krompir se polomi. Dobro se izdubi, neka postoji poveća duboka rupa. Ova formirana rupa se blago posoli i sipa se maslinovo ulje, otprilike 1/2 kašičice i obilno se napuni vrhom punjenja sa lukom i šargarepama.

Tako pripremljeni punjeni krompir se ređa u tepsiju na so.

Peče se u zagrejanoj rerni na 160°C otprilike 1 - 1.30 minuta ili dok krompir u potpunosti ne omekša, ali ne da se raspada. Za vreme pečenja, ukoliko počne odozgo da pregoreva, stavlja se list aluminijumske folije.

Nakon što je gotov, vadi se na kratko iz rerne - otprilike 10 minuta se hladi i servira se, tako što se pospe iseckanim bosiljkom ili iseckanim peršunom po izboru i posipa se sa malo maslinovog ulja.

Recept za posni punjeni krompir sa nadevom od luka je za poštovoce posnih jela - takve, kakva sam ja. Nije da ne jedem meso, ali više volim nešto posno, i to pre svega za večeru.

Ubeđena sam da ste svi pripremali punjeni krompir, ali ovaj recept ako ga spremite, iznenadiće vas ukusom, aromom i uzećete još po jedan punjeni krompir.

Proizvodi su toliko elementarni da sam ja kao u šali počela da ga spremam misleći da od ovog ništa neće ispasti, prešla sam se, recept je predivan.

On je od jednog predivnog kulinara veoma visokog nivoa, takvog kod kog se teško ispunjavaju recepti, a to je BRUNO ALBOUZE. Sve do trenutka kada sam ga spremala, a ono je veom malo, bilo je predivnog rezultata. On je težak kulinar, veliki profesionalac sa komplikovanom tehnikom, koju ja uopšte ne bih mogla da primenim, ali upravo ovaj recept je elementaran za pripremanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: