Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Keramički kalup 30/25 cm, dobro podmazan maslinovim uljem.
Kroz rende mandolina se iseče krompir. Stavlja se u posudu sa hladnom vodom, da ne bi ljuskice krompira potamnele. Pre ređanja se cede.
Tikvice se seku na kolutiće, otprilike 3 mm.
I glavica luka prolazi kroz rende.
Čeri paradajzi se seku na polovinice. Usitnjavaju se i zeleni začini.
Prvo se počinje se ređanjem krompira u kalup, tako što se preklapaju, sledi red tikvica, bez preklapanja, ali da su kolutovi jedan do drugog, sledi luk u kriškicama tako što se odvajaju njegovi pojedinačni slojevi, rasipa se i polovina od paradajza.
Posoli se solju, biberom, polovinom zelenih začina, polovinom izrendanog parmezana.
Dolazi red na pirinač koji se razbacuje odozgo apsolutno sirov, imajući u vidu da ova vrsta pirinča prethodno ne prolazi kroz tekuću vodu, sipa se cela količina, raspoređuje se.
Odozgo po njemu se razbacuju ostali delovi paradajza i sledi ponovo red krompir ljuspica, luk, tikvice, zeleni začini, so, biber i tako do kraja sastojaka i začina.
Sipa se maslinovo ulje u mlaziću.
Po tako uređenoj parmiđani se posipa parmezan, dobro se posipa prezlama. Voda se sipa sa strane da ne bi isprala začine. Ukoliko je potrebno i po proceni na kraju pečenja može da se dospe još malkice vode, ne više od 50 ml.
Peče se na 180-200 stepeni otprilike 60 min.
Parmiđana od tikvica se servira ohlađena i posuta s malo listova bosiljka.