Parmiđana od tikvica

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Parmiđana od tikvica5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Ukoliko želite nekoga da naterate da vas zavoli, razgovarajte s njim na jeziku ljubavi sa parmiđanom od tikvica"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 250 g, Karnaroli ili Arbio
  • krompiri - 3 komada, manje veličine
  • luk - 1 glavica
  • čeri paradajz - 150 g
  • parmezan - 120 g
  • voda - 500 ml
  • prezle - za posipanje
  • peršun
  • ruzmarin
  • bosiljak - šaka svežih listova, iskidanih
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Keramički kalup 30/25 cm, dobro podmazan maslinovim uljem.

Kroz rende mandolina se iseče krompir. Stavlja se u posudu sa hladnom vodom, da ne bi ljuskice krompira potamnele. Pre ređanja se cede.

Tikvice se seku na kolutiće, otprilike 3 mm.

I glavica luka prolazi kroz rende.

Čeri paradajzi se seku na polovinice. Usitnjavaju se i zeleni začini.

Prvo se počinje se ređanjem krompira u kalup, tako što se preklapaju, sledi red tikvica, bez preklapanja, ali da su kolutovi jedan do drugog, sledi luk u kriškicama tako što se odvajaju njegovi pojedinačni slojevi, rasipa se i polovina od paradajza.

Posoli se solju, biberom, polovinom zelenih začina, polovinom izrendanog parmezana.

Dolazi red na pirinač koji se razbacuje odozgo apsolutno sirov, imajući u vidu da ova vrsta pirinča prethodno ne prolazi kroz tekuću vodu, sipa se cela količina, raspoređuje se.

Odozgo po njemu se razbacuju ostali delovi paradajza i sledi ponovo red krompir ljuspica, luk, tikvice, zeleni začini, so, biber i tako do kraja sastojaka i začina.

Sipa se maslinovo ulje u mlaziću.

Po tako uređenoj parmiđani se posipa parmezan, dobro se posipa prezlama. Voda se sipa sa strane da ne bi isprala začine. Ukoliko je potrebno i po proceni na kraju pečenja može da se dospe još malkice vode, ne više od 50 ml.

Peče se na 180-200 stepeni otprilike 60 min.

Parmiđana od tikvica se servira ohlađena i posuta s malo listova bosiljka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: