bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Praznična pogača

Praznična pogača

IvanaIvana
Početnik
22
17
112
5
Praznična pogača
Fotografije: Ivana
1 / 11
04/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema130 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno175 min.
Porcije8
"Ulepšajte praznične dane ovom fantastičnom pogačom"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 750 g
  • mleko - 300 ml
  • jogurt - 50 ml
  • ulje - 150 ml
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 3 kašičice
  • so - 2 kašičice
  • Premaz
  • maslac - 150 g, ili margarin
  • Još
  • žumance - 1 komad
  • mleko - 1 kašičice
  • susam - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rastopiti kvasac i šećer u mlakom mleku. Umutiti jaja, ulje i jogurt, pa dodati nadošli kvasac.

U brašno staviti so, pa postepeno dodavati sve dok testo ne prestane da se lepi. Ostaviti 45 min da nadođe, a zatim rastanjiti, izredanti maslac (ili margarin) na 2/3 razvijenog testa.

Preklopiti sa strana, zatim izrendati još malo maslaca na polovinu ispresavijanog testa, preklopiti i ostaviti 20 min da odmori.

Zatim testo rastanjiti u uži pravougaonik, narendati preostali maslac i urolati.

Rolat iseći do dužini, ali jedan kraj ostaviti nepresečen i ispreplitati u pletenicu. Od pletenice napraviti đevrek i staviti u podmazanu okruglu tepsiju.

Ostaviti 20 min da nadođe još jednom, premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i posuti susamom.

Staviti u polu-zagrejanu rernu i peći 40-45 minuta na 200 stepeni.

Prazan krug u sredini omogućava da se pogača savršeno ispeče i da svako pobije parče sa koricom!

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: