Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pilav»Posni pilav od prosa sa boranijom i cveklom

Posni pilav od prosa sa boranijom i cveklom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Posni pilav od prosa sa boranijom i cveklom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
06/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Ukusan posni pilav, koji bi bio savršeno glavno jelo za svaki praznik"

Potrebni sastojci

  • proso - 200 g
  • boranija - 160 - 200 g iz konzerve ili sveža
  • cvekla - 1 glavica, srednja
  • luk - 100 g, mladi
  • crvena paprika - 75 g
  • krastavac - 1/2 komada
  • limun - 1 komad, sok
  • korijander - 1 supena kašika, sveži listovi (ili peršun)
  • biber - 2 prstohvata
  • lovorov list - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 60 g
  • so po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Cveklu skuvajte ili ispecite celu u rerni. Možete koristiti i mariniranu iz konzerve.

2. Stavite proso da se kuva u posoljenoj vodi sa kašikom ulja i lovorovim listom - 15-18 minuta. Za isto vreme u posebnoj šerpi skuvajte očišćenu boraniju, ako koristite svežu. Ukoliko ste odabrali kuvanu iz konzerve, samo je operite i ocedite. Dobro je da koristite mladu i krehlu i da je okrugla sorta.

3. Sitno iseckajte krastavac, luk, korijander i papriku i lepo pomešajte sa maslinovim uljem, solju, biberom i sokom od limuna (ako je limun veliki, koristite samo 20-30 ml od soka ii po ukusu).

4. Gotov proso, ocedite od ovde i odmah promešajte da se ne lepi i da nije previše topao.

Stavite u njega sveže iseckano povrće sa začinima, boraniju i isečene kockice cvekle.

5. Promešajte i servirajte gotov pilav dok je još topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: