Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača sa maslinama

Mekana pogača sa maslinama

IvaIva
Početnik
5137
Mekana pogača sa maslinama
Fotografije: Ivayla G
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Mekana pogača sa maslinama koja samo čeka da bude otkinuta i pojedena sa zadovoljstvom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 5 šolja
  • suvi kvasac - 21 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - 6 supenih kašika
  • sveže mleko - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • masline - 400 g
  • miks semenki
* merne jedinice

Način pripreme

1. U malu posudicu sipamo pola šolje tople vode, ne vruće, dodajemo šećer i kvasac, dobro promešamo i ostavljamo da se aktivira na 15 minutica. Treba da udupla svoj obim.

2. Dok čekamo kvasac, u duboku posudu prosejemo brašno i pravimo kladenac. U njega razbijemo dva jajeta, stavljamo prstohvat soli i 6 supenih kašika ulja.

3. Zagrejemo šolju svežeg mleka u mikrotalasnu, ali ne treba da bude veoma vruća da se ne biste opekli, dok mesite testo.

4. Kada je kvasac gotov, sipamo ga u kladenac kod brašna i drugih sastojaka. Počinjemo rukama da mesimo u posudi dok se sastojci dobro ne izmešaju. Za to vreme sipamo i po malu količinu svežeg mleka. Kada se smesa u posudi zgusnula, izvadite je na površinu koju ste prethodno posuli brašnom da se ne zalepi. Tamo počinjete da mesite testo otprilike 15 minuta dok se ne dobije veoma, veoma mekano i sipkasto testo.

5. Nakon toga namažete jednu duboku posudu uljem i stavljate testo u nju i uvijate je čistom krpom i ostavite da naraste na sat vremena u zatvorenu rernu.

6. Za to vreme isečete masline na kolutiće. Ja sam koristila neslane crne masline i slane zelene masline unutra sa paprikama. Pazite da uravnotežite ukuse maslina kako pogača ne bi postala preterano slana.

7. Kada je testo naraslo vadimo ga i dok je još u posudi pritiskamo ga pesnicom u sredinu kako bi izašao vazduh. Nema potrebe za više mešenja.

8. Podelimo testo na tri jednake lopte. Razvijemo svaku loptu i obilno pospemo maslinama. Zatim je uvijamo kao u rolat i sečemo na jednake kriškice. Ređamo ih u nauljenu tepsiju. Tako radimo sa svim loptama. Nakon što smo poređali sve kriškice u tepsiju, premazujemo ih žumancem i posipamo miksom semenki.

9. Stavljamo pogaču da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni odozgo i odozdo sa ventilatorom otprilike 40 minuta.

10. Nakon što je gotova vadimo je i uvijamo u čistu krpu kako bi upilo paru, a i da bi duže vreme ostala topla.

Mekana pogača sa maslinama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: