Način pripreme
Predlažemo vam jedan od najvećih klasika u spremanju patke - tradicionalni recept za festival patke u Italiji. Jednostavan recept za spremanje. Pri spremanju aroma biljaka čini ovu patku neodoljivom.
Spremamo je sa belim lukom, ruzmarinom, solju i biberom. Ostavljam da odstoji tokom noći, nakon čega uvijam u kriške slanine, iznutra i ponekad spolja. Čak sam spremalo samo sa slaninom unutra bez ikakvih začina.
Nakon toga ide u rernu da postane hrskava, uvijam je u aluminijumsku foliju tako da ne bude previše suva.
Nakon što očistite patki izgorite preostalo paperje! Natrljajte patku spolja i iznutra solju, biberom i ruzmarinom.
Navlažite unutrašnjost mlazom maslinovog ulja ili maslacem, nakon toga poređajte u otvor kriške slanine, ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, beli luk (čenove), da se pomešaju sa aromom biljaka.
Zatvorite patku, zašijte je iglom i koncem i stavite je u pravougaonu posudu za pečenje već namazanu svinjskom mašću. Preko nje se sipa maslac i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180-200 stepeni pri čemo se nakvasi vinom s vremena na vreme.
Uvijte posudu sa punjenom patkom aluminijumskom folijom. Na sredini kuvanja (oko 45 minuta) dodajte krompir i šargarepe. Nakon oko sat i po vremena servirajte vruću gotovu patku u rerni.
Dobra varijacija je da dodate prezke, umućena jaja i isečen svež peršun u nadev za pečenu patku sa slaninom i biljkama.