Način pripreme
U tiganj stavite maslac i iseckani praziluk i čenove belog luka.
Dinstajte dok praziluk ne omekša. Dodajte skuvane i izgnječene krompire i kratko ih propržite. Sklonite sa ringle. U nju dodajte so, piskavicu, čubar, suvu divlju nanu i ljutu alevu papriku.
Operite i veoma dobro očistite pile od ostalih pera. Veoma dobro ga posolite iznutra i spolja. Ovo uradite i sa crnim biberom.
Pile napunite nadevom od praziluka i krompira. Ukoliko vam ostane nadev, jedite kao krompir salatu, veoma je ukusna.
Postoje dve varijante - da zašijete pile ili da zatvorite otvor glavicom belog luka (kao što sam uradila, konzistencija je gusta i nema opastosti da će izaći).
Premažite punjeno pile maslacem ili uljem. Pecite na 200 stepeni 80 minuta ili dok dobro ne porumeni, nagledajte.
Moguće je da ga još pečete, zavisi od rerne i veličine vašeg pileta.
U tepsiju sipajte malo vode i s vremena na vreme polivajte pile dok se peče.
Bude predivno u kesi za pečenje. Preporučujem vam tako, nije potrebno da polivate pile, dinsta se i predivno peče.
Prijatno pripremanje i konzumacija ovog veoma ukusnog punjenog pileta na severnjački način.