Način pripreme
U dublju šerpu sipati sočivo koje je preko noci stajalo u vodi. Dodati sitno seckani crni i beli luk i krompir sečen na kockice. Ubaciti i lovorov list i ostaviti na laganoj vatri dok se ne skuva.
Kad je gotovo, ostaviti da se potpuno ohladi. Nakon toga izvaditi lovorov list i kroz veliku cediljku izdvojiti tečni deo (koji ne treba bacati jer se dodavanjem par začina dobija izuzetno ukusna čorbica).
Gusti deo od povrća dobro ispasirati da se dobije ujednačena smesa. Dodati jaje, brašno, prašak za pecivo i začine pa sve dobro sjediniti. Ako je smesa malo redja i ne mogu lepo da se oblikuju pljeskavice, dodati još brašna.
Pljeskavice uvaljati u kukuruzno brašno kako bi bile hrskave i redjati ih u pleh obložen papirom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata.
Služiti toplo uz omiljeni sos i svežu salatu.