Način pripreme
1. Jagnjeće kolenice kuvajte otprilike 2 sata na slaboj do umerenoj vatri. Očistite ih od kostiju, isecite meso, a bujon procedite. Mogu brže da se skuvaju u ekspres loncu ili na ringli na jačoj vatri. Ja kuvam polako, zato što sam navikla da ovu jagnjeću čorbu kuvam na taj način.
2. Sitno iseckajte ili ubacite u blender da se samelju obe vrste luka sa celerom, belim lukom i paradajzom (prethdno oguljenim).
Šargarepe iseckajte na sitne kockice.
3. Dinstajte povrće sa prstohvatom soli u masnoći 3-4 minutice, posle sklonite poklopac i kuvajte dok tečnost koju su oni ispustili ne ispari.
4. Iseckaje sveže listove divlje nane i stavite ih na kratko, otprilike minutu u povrće. Po količini izgleda da je mnogo, ali istina je da ovaj začin u svežoj varijanti nema čak toliko jak ukus kao i kada je suv. Zato će prosto čorbi od kolenica dodati delikatnu aromu i gustinu.
5. Promešajte i sipajte bujon od kuvanja jagnjetine. Ukoliko je potrebno sipajte vodu i posolite.
Kuvajte 20-30 minuta na slaboj vatri tako što na kraju tog vremena stavite i meso od kolenica.
Dodatno začinite solju, s nekoliko prstohvata crnog bibera i za hrabije - još sveže divlje nane.
6. Tako skuvana čorba od kolenica je veoma ukusna sama po sebi, ali po želji može da se doda pirinač ili fida, kao i da se napravi zaprška od žumanca i 2-3 kašike kiselog mleka.
Na fotografiji sam vam pokazala jagnjeću čorbu od kolenica u njenom čistom obliku, bez zaprške.
Prijatno!