Način pripreme
Operite i dobro očistite pile, ostavite da se ocedi od vode. Isecite luk sitno, paprike i šargarepu na kockcie.
U tiganju ugrejte ulje i pržite dok ne omekša povrće. Dodajte opran i dobro oceđen pirinač i kratko pržite. Dodajte alevu papriku, promešajte i odmah sipajte vrelu vodu. Dodajte masline i biber po ukusu, kuvjate dok ne omekša pirinač. Na kraju posolite i pospite biberom za ukus. Ostavite nadev da se ohladi i napunite pile kroz prorze. Ušijte proreze ili učvrstite čačkalicom za zube.
U veliku šerpu sipajte hladnu vodu do sredine, dodajte 2 supene kašike krupnije morske soli, krupnije isečen celer, zrna bibera i lovorov list, stavite da provri. Nakon što provri stavite pile u nju sa leđima ka dnu šerpe i ostavite da vri 15 minuta. Nakon toga okrenite pile naopako sa leđima na gore i kuvajte još 15 minuta.
Skinite šerpu sa vatre i izvadite pile pažljivo iz bujona.
Isecite kupus sitno, posolite po ukusu, promešajte i kratko izgnječite. U šerpi ugrejte 1 šoljivu ulja i pržite isečeni kupus oko 10 minuta.
Na dnu odgovarajućeg pleha rasporedite deo kupusa, stavite polukuvano pile u sredinu pleha, a preostali deo kupus rasporedite okolo. Prelijte jelo sa dve kutlače bujona ravnomerno i savite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni.
Nakon što punjeno pile dobije zlatnobroan boju, pokrijte ga parčetom aluminijumske folije, nastavite da pečete dok meso ne bude gotovo.
Preostali bujon iz kuvanog pileta nemojte bacati! Procedite ga, čuvajte u frižideru i koristite za sledeće kuvanje, na primer za jelo bez mesa ili supu.