Način pripreme
Umutim kvasac sa svežim mlekom, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna i ostavljam da se aktivira.
Kada se aktivira kvasac sa ostalim sastojcima za testo umesim lagano, nelepljivo testo, Ostavljam ga da se odmori na 15 minuta.
Delim na 4 lopte. Razvijam jednu loptu, mažem maslacem, posipam sirom i odvajam sa strane.
Razvijam drugu koru za domaću penjurliju i stavljam je na prvu. Mažem maslacem i posipam sirom.
Istu proceduru ponavljam i sa trećom korom za našu usukanu penjurliju. Razvijam četvrtu loptu i stavljam je na vrh ostalih.
Razvijam još malo sve kore i sečem dobijenu koru na 6 traka. Uvijam ih i ređam ih u tepsiju. Ostavljam da naraste dok ne udupla svoj obim.
Kada naraste mažem 1 žumancem, umućenim sa malo svežeg i pečem na 190 °C otprilike 45 minuta, tako što ga nakon petnaeste minute pokrivam aluminijumskom folijom da ne pregori odozgo.
Posle pečenja savršenu usukanu penjurliju sam premazala uljem i pokrila krpom.
Prijatno!