Način pripreme
Voda se zagreva. U nju se dodaju kvasac, so i šećer. Dodaju se tri kašike brašna. Meša se i ostavlja se da naraste. U posudu se proseje brašno. Pravi se udubljenje.
Jaje se razbija, žumance se odvaja u malu posudicu, a belance se dodaje u narasli kvasac. Dodaje se i ulje. Smesa se promeša. Sipa se u udubljenje od brašna. Zamesi se meko testo, pri čemu se postepeno dodaje brašno.
Gotovo testo se posipa brašnom i ostavlja se na toplom da naraste.
Zelje se opere. Popari se nekoliko minuta u vreloj vodi. Ocedi se dobro i iseče se. Stavlja se u veliku posudu. Beli luk i luk se očiste i seku na sitno. Dodaju se u posudu. Dodaju se i nana i aleva paprika. Meša se
Naraslo testo se deli na dva dela, pri čemu jedno treba da bude dva puta veće od drugog. Sprema se namazana posuda za pečenje. Veći deo testa se razvija u oblik posude, pri čemi trba da bude veča kora da pokrije i zidove posude.
Preko kore se razvlači smesa od zelja. Posipa se sirom. Preostalo testo se razvija ponovo u oblik posude. Ono će se koristiti kao poklopac.
Pokrivaju se i ivice, donje i gornje kore testa se dobro pritiskaju da se punjena pogača zatvori.
Žumance se muti sa kašikom ulja i vode. Pogača se maže. Posipa se susamom. Pravi se nekoliko razreza u obliku krsta. Punjena pogača sa zeljem se peče dok ne bude gotova.