Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena narasta testo?

Koliko vremena narasta testo?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190184
Koliko vremena narasta testo?

Ako ste rešili da napravite mirisni domaći hleb, pogaču ili pogačice, treba da znate da je najvažniji momenat pripreme narastanje testa. Ako testo nije dovoljno poraslo, proizvod od testa neće biti ukusno i mekano. Za narastanje testa je od izuzetne važnosti odgovarajuća temperatura. Ako koristite kvasac, rastvorite ga u mlakoj vodi ili u svežem mleku, ali u nikakvom slučaju ne treba da bude hladno.

Ako koristite suvi kvasac, prvo ga promešajte sa brašnom i nakon toga dodajte ostale namirnice. Kada umesite testo, ono treba da naraste. Ako je vaša soba previše topla ostavite ga da narasta na radnoj površini. Druga varijanta je da ga zagrejete u rerni na 50 stepeni i da testo bude unutra dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Ne može se tačno reći koliko vremena testo treba da narasta, jer to zavisi od veličine testa. Najbolji pokazatelj za dobro naraslo testo je da ga sačekate da udvostruči zapreminu. Dugi pokazatelj je da naraslo testo ima mehuriće po površini.

Nakon narastanja, možete ga premesiti još jednom i da ga sačekate da narasta na toplom i drugi put. Najvažniji uslovi za dobro naraslo testo su temperatura, koja treba da je stalna i strpljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji