Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od povrća»Zelena čorba od kelja

Zelena čorba od kelja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zelena čorba od kelja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
54 min.
Porcije
4
"Servirajte ovu vitaminsku zelenu čorbu sa krutonima ili prepečenim kriškama"

Potrebni sastojci

  • kelj - 150 g + 2 - 3 lista, za ukras
  • praziluk - 1 struk (120 g, očišćen)
  • mladi luk - 100 g, očišćen
  • krompir - 1 komad, 150 g
  • paškanat - 1/2 korena
  • maslinovo ulje - 40 g, lagano, odgovarajuće za prženje na umerenim temperaturama
  • maslac - 1 kašika, meki
  • so - po ukusu
  • biber - 2 - 3 prstohvata, fino mleven
  • voda - 1 litar i 300 ml
  • Za garniranje
  • jaja - 4 komada
  • pršuta - 4 velika parčeta
  • beli luk - 4 čena
  • čips - od paškanata
* merne jedinice

Način pripreme

Ako volite čorbe od povrća, ova će vam se definitivno dopasti.

Ona može da se spremi kao vegansko jelo, ako se iz nje izbaci maslac, jaja i pršuta.

I umesto toga se garnira samo sa prženim paškanatom ili drugim korenjem i beli luk, kao i sa zapečenim koštunjavim voćem/krutonima.

Ali evo opisa prve verijante ove sjajne zelene čorbe od kelja.

Iseckajte i zapržite u maslinovom ulju praziluk i luk. Vatra neka je umerena, da dobro omekša povrće.

Stavite krompir, isečen na kocke i listove kelja - oprane i iskidane.

Sipajte vodu, posolite, stavite biber i kuvajte pod poklopcem 25 minuta.

Pasirajte zelenu čorbu i dodajte maslac mešajući da se istopi.

Za garniranje sam odabrala da stavim jedno jaje po porciji - ono može da se pošira i stavi u neodoljivu čorbu ili da se isrpži u tiganju i servira odvojeno sa malo pršute.

Samu pršutu iskidajte i zapecite na tiganju, a beli luk isecite na tanke krugove i zapržite dok ne postane zlatast - dobija se sjajan hrskav čips od belog luka kojim se posipaju čorba i jaja.

Odvojeno, za još hrskavih elemenata napravite i ukusan čips od korenastog povrća ili čips od kelja.

Servirajte čorbu od kelja dok je još vruća i garnirajte je sa prepečenim kriškama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: